Herkennen & voorkomen van phishing

Bij phishing proberen criminelen achter persoonlijke gegevens van mensen te komen. Helaas is het herkennen van phishing vaak erg moeilijk. Hieronder geven we een aantal voorbeelden hoe je phishing op Tweedehands.net kunt herkennen.

• Wanneer er een link gedeeld wordt is het belangrijk om deze goed te controleren. Foute links kunnen er namelijk voor zorgen dat er schadelijke software op de computer wordt geïnstalleerd of kunnen je leiden naar een valse website. Je kunt het beste een link controleren door, zonder erop te klikken, de cursor van je muis op de link te zetten en dan te kijken welk adres er te zien is. Let in dit geval goed op kleine details.
  • Wees direct alert wanneer er gevraagd wordt naar persoonlijke gegevens. Geef nooit je persoonlijke gegevens of wachtwoorden door aan kopers en verkopers. Zorg er daarnaast voor dat de communicatie enkel verloopt in de chat en niet via bijvoorbeeld e-mail of WhatsApp.
  • Veel oplichters proberen je onder druk te zetten door gebruik te maken van spoed en dwang. Zo wordt er bijvoorbeeld gecommuniceerd dat er binnen een x aantal uur betaald moet worden. Ga hier niet op in.
  • Let goed op het taalgebruik. Een taal- of spelfout kan uiteraard gebeuren, maar mocht het bericht veel fouten bevatten is dit ook iets om alert op te zijn. Sommige oplichters bevinden zich namelijk in het buitenland en maken gebruik van vertaalmachines.